Friday 6 September 2013

Nazilerin Bilinmeyen Uzay Program

Nazilerin Bilinmeyen Uzay Program
Bilim kurgu meraklilari ve komplo teorisyenleri, bir zamanlar yercekimine karsi koyabilen teknoloji "uzerinde calismalar yaptiklari bilinen Nazilerin, bir g"un g"oklerden devasa uzay araclariyla geri gelecegine dair teoriler "one s"ur"uyor. Peki, b"oyle bir ihtimal gercekten s"oz konusu olabilir mi?

Nazilerin bir uzay programi y"ur"utt"ug"u ve dev UFO'larla ilk "subsequent to Antarktika, ardindan da uzaya gittikleri y"on"undeki iddialar, Ikinci D"unya Savasi'nin hemen ardindan tartisilmaya baslanmisti.

ABD'nin 20'inci y"uzyildaki "onemli bilim kurgu yazarlarindan Robert. A. Heinlein, 1947'de yazdigi kitabinda, Nazilerin Ay'da "uss"u oldugu d"us"uncesini ortaya atmisti. "Uzerinde gamali hac sembol"u tasiyan Nazi UFO'larinin g"oklerde dolastigi Finlandiya yapimi "Shiny Sky" filminin bu yil g"osterime girecek olmasi, Nazilerin "cok gizli" uzay programi hakkindaki tartismalari yeniden g"undeme getirdi.

ABD'nin baskenti Washington'daki Smithsonian Uzay Tarihi M"uzesi yetkilisi Michael Neufeld, Nazilerin bir uzay programina hicbir zaman baslamadigini savunuyor. Neufeld, "Bu yanlis anlamadan kaynaklanan bir durum... Insanlar bir roket programiyla, bir uzay programini ayni tutuyor. Nazilerin roket programi sadece silah "uretmeye y"onelikti. Almanlarin amaci ilk olarak V-2 roketlerini, uzun d"onemde ise daha b"uy"uk ve menzili daha uzun roketler "uretmekti" dedi.

VON BRAUN'UN HAYALI FARKLIYDI


Nazi Imparatorlugu, var oldugu 1933 ile 1945 yillari arasinda savas alaninda kullanmak icin cok b"uy"uk askeri projeler baslatti. Almanlarin silah teknolojisine bu kadar odaklanmis olmasi, bilimsel calismalarin ne boyutta oldugunun anlasilmasini zorlastirdi.

Almanlar, Wernher von Braun gibi cok degerli bilim insanlarina sahipti. Ancak uzay kesfine kafayi takmis olan von Braun'un dehasi her zaman daha g"ucl"u bir roket gelistirilmesi icin kullanildi. Von Braun'un biyografisini yazan Bob Region, "Alman bilim insanlari, roket programini, bir uzay programiyla devam ettirmek istiyordu...

Nihayetinde bir uzay programinin olacagini d"us"un"uyorlardi ancak buna imkan olusmasi icin ilk "subsequent to askeri programlar y"ur"ut"ulmeliydi... Almanlar'in g"uc yapisinda bir uzay programina y"onelik planlar yapildigini zannetmiyorum" dedi.

ALMANLAR'IN UZAY YOLCULUGU HAYALI


Almanlarin uzay programina olan ilgisi Nazi iktidarinin "oncesindeki yillarda, 1920'li ve 30'lu yillarda coktan baslamisti. Adolf Hitler'i Almanya'nin lideri olma yolunda her zaman destekleyen ve Nazi partisinin kuruldugu g"unden itibaren arkasinda olan Thule teskilati, elektro manyetik yercekimi motorlari gelistirmeye calisiyordu. Yercekimine karsi koyabilen uzay araclari ilk olarak 1935 yilinda Hauneburg kasabasinda test edildi.

"Unl"u Alman fizikci ve m"uhendis Hermann Oberth'in, uzayda yolculugun gerceklestirilebilecegini "one s"urd"ug"u yillarda, Almanlar Haunebu adini verdikleri uzay araclarinin projesini hayata gecirmisti bile. Almanlarin tutsak ettigi Avusturyali deha Viktor Schauberger, 1939'da Haunebu-1 ucan dairesinin yerden y"ukselmesini saglayan kisi oldu.

Ancak ilerleyen yillarda savasin gidisatinin degismesi ve d"usmani durdurmak icin V-2 gibi b"uy"uk silahlara ihtiyac duyulmasi, Schauberger'in calismalarini arka planda birakti. Neufeld, "Naziler y"onetime geldiginde t"um kaynaklarini f"uze teknolojisine aktarmaya basladi" ifadesini kullandi. Savasin kaybedilmesiyle de, suyun sihirbazi olarak bilinen bilim insaninin calismalari m"uttefiklerin eline gecti.

IYI VE K"OT"U NAZILER


Ikinci D"unya Savasi'nin kaybedilmesinin ardindan, Alman bilim insanlari ABD ve Sovyetlerin uzay programlarina "onc"ul"uk eden isimler oldular. Karizmatik von Braun, NASA'nin itici g"uc"u haline gelirken, Almanlarin uzay programi hakkindaki efsanelerin de canli kalmasini sagladi.

Neufeld, "von Braun ve yanindaki bazi "onemli isimler, Nazi y"onetimi altinda calisirken aslinda kafalarinda yatan asil konunun uzay olduguna dair yanlis bir izlenimin yayilmasina neden oldular... Bircogu silah projelerini acikca destekledi, hatta bazilari cok hirsli Nazilerdi. Ancak savasin ardindan eski kimliklerinden uzaklastilar" dedi.

Alman bilim insanlarinin gercekte neyi savundugu, m"uttefikler arasinda onlarin "iyi ve k"ot"u Naziler" olarak ayrilmalarina neden oldu. Von Braun ve arkadaslari ilk gruba girerken, SS birliginin komutani Heinrich Himmler ve Auschwitz toplama kampinda yaptigi deneylerle bilinen SS komutani Josef Mengele, ikinci gruba giriyordu.

Neufeld, "von Braun bir uzay tutkunuydu... Uzay onun umursadigi tek seydi. Ayni zamanda sagci bir milliyetci ve Nazilere sempatisi olan bir insandi. Kisaca silah "uretmek onun icin bir celiski degildi. Hem savasa hem de uzay kesfine hizmet edecek roketler yapabilirdi" ifadesini kullandi.

V-2 SAVAS KAZANAMADI AMA...

Almanlar, ilk V-2 balistik f"uzesini 3 Ekim 1942'de Almanya'nin Peenem"unde kasabasinda test etti. Walter Dornberger, basinda oldugu proje icin, "Uzay yolculugundaki ulasimi temsil eden yeni d"onemin ilk basarisi" olarak yorumladi. Bir ton agirligindaki 14 metrelik dev V-2 roketleri, 5 bin 700 km hiza ulasabiliyordu. "Uc yilda 2 bin 724 Ingiliz'in hayatina mal olan V-2'ler, Nazilerin teknolojik arastirmalarinin amacini acikca ortaya koydu. V-2, nihayetinde Almanlara istediklerini veremedi.

Neufeld, "Bu roket Sovyetler, ABD, Fransa ve dolayli yollardan diger m"uttefik "ulkelere fayda sagladi. Uzaya giden yolculukta ise temel tasi olusturdu" dedi. Ikinci D"unya Savasi'nin ardindan, V-2, silah teknolojilerinin gelistirilmesinde kullanilmaya devam etti. Alman m"uhendisler, ABD ve Sovyetler arasindaki yarista kitalararasi balistik f"uzelerin (ICBM) gelistirilmesinde rol oynadi.

D"unya, her an patlayabilecek bir n"ukleer f"uzenin tehdidiyle yasamak zorunda kaldi. Nazilerin savasi kazanmasi halinde, 1940'li yillarda uzay kesiflerin baslamis olacagini savunanlar hala var. Ancak Neufeld, insan dogasinin her zaman baskin ciktigi g"or"us"unde: "Bana kalirsa Almanlarin zaferi yasansa bile uzay kesfi uzun yillar beklemek zorunda kalirdi... Savas, havacilik veya baska bir alan olsun, her zaman teknolojik gelismelerin "onc"ul"ug"un"u yapiyor. Uzay yolculugu "on"une gecilemez bir konu. Yine de hayata gecmesi cok uzun s"urerdi" yorumunda bulundu.

0 comments:

Post a Comment